Skip links

Wat heeft Ad in het dagelijks leven aan vrijmetselarij?

Wat je in je dagelijks leven hebt aan de Vrijmetselarij?

 Tsja, wat heb je er aan? Vrijmetselarij kost je ook contributie . Je kunt daardoor minder sigaretten of drank kopen… 

In alle ernst: In mijn werkzame leven is mij regelmatig gevraagd, waarom ik handelde zoals ik handelde. Bijvoorbeeld niet uit mijn vel sprong bij een domme calamiteit van een collega. Of wanneer een van de medewerkers bij herhaling met kleine stapjes zich mocht verbeteren. 

Dat oog hebben voor omstandigheden en ook permanent op zoek gaan naar de context en de drijfveren is iets, en die prikkels waarderen vóór je reageert, is wat ik denk ik aardig heb aangescherpt door de Vrijmetselarij. Zoiets blijft natuurlijk altijd een academische vraag: Immers dezelfde weg zonder Vrijmetselarij afleggen en de verschillen zichtbaar maken dat kan nu eenmaal niet. 

Maar als de nabije omgeving je waarderend aan het denken zet, kom ik hierbij uit. Had het ook anders gekund, met een ander “leerpad”? Ik denk van wel. Maar de Vrijmetselarij kwam op mijn pad en sprak me aan. Voor mij werkt de Vrijmetselarij als een soort mentale hogedrukpan. Het leerde me hoe ik met mezelf aardig wat mentale meters kan maken in een relatief korte tijd. 

Privé heb ik bij tegenwind in het gezin erg veel inspiratie gevonden in het baken van hoop & licht, dat uitgaat van een ordenend beginsel. En dat niet gebonden is één religie. Zodat samen leven inclusief is en niet exclusief binnen één soort denominatie. Soms wordt dan een stukje uit een ritueel een soort engel die op je schouder zit en fluisterend helpt.

Ad