De Kracht van Symbolen

 

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. En een handeling brengt vaak gevoelens over die bijna onuitspreekbaar zijn. Samen, beelden en handelingen, zijn ze vaak een veelzeggend ritueel.

Wat eenieder voelt bij het aanhoren van zijn volkslied of tijdens het zich scharen achter een vlag van zijn land is zeer verschillen, maar ook erg verbinden.. Soortgelijke momenten van verbinding en met toch de ruimte voor onderscheiden gevoelens kennen we bij de olympische spelen of nationale dodenherdenking, of op koningsdag. Maar ook bij een uitvaart of huwelijk.

Elkaar de ruimte gunnen van die verbonden vrijheid, om binnen die ruimte zichzelf en de ander verder te ontdekken, is de kracht van het werken met symbolen.

Ad van Bijnen is lid van de Loge Le Profond Silence sinds 2005 en vrijmetselaar sinds 1981
Tags:

About Post Author

<div id="fb-root"></div> <script>(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.10"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script>